İnsansız hava aracı görüntülerinde hareketli nesne tespiti. (Moving object detection on unmanned aerial vehicle videos)



Insansız hava araclarının çok yüksekten uçması, faydalı yükün hem hava aracı hareketi, hem de titreşime maruz kalması nedeniyle alınan görüntülerde yer yüzeyinde hareketli nesneler kolay fark edilememekte. Ayrıca, deniz, ormanlık veya karasal arazi yapısı da hareketli nesnelerin tespit edilmesini zorlaştırmakta.
Bilindigi gibi IHA lar uzun saatler boyunca havada kalırlar. Faydalı yük operatörü uzun süreler boyunca görüntüyü izler. Uzun süreli benzer görüntülere bakan insanların sahnedeki değişimleri algılayamadıkları bilinmektedir.

Sevgili Birol Kuyumcu ile 2,5 sene kadar önce bu konuda bir projeye basladık ve üzerinde epeyce emek verdik. Bu konuda, üzerinde çalışmak için video veriseti bulmak oldukça zor. İnternetten bulabildiğimiz videoların çoğu düşük çözünürlüklü ve sıkıştırılmıs videolar idi. Bilindiği gibi öznitelik çıkartma, arka plan ayırma gibi uygulamar için videonun kalitesi çok önemli. Tam olarak amaçladığımız sonuçlara ulaşamasakta ortaya güzel bir altyapı çıktı. Ancak veri seti sıkıntısından projeye devam edemedik. 
Uygulanan yöntemın detaylarını Birol Bey blogunda yayınladı. Sonrasında bu konu ile alakalı gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından çok sayıda e-maıl aldık. Bunun uzerine, başka projelere faydalı olur umuduyla kodları GNU GPLv3 lisansi ile açmaya karar verdik. 

Asagidaki linkten projenin kaynak kodlarina ulasabilirsiniz.

Proje OpenCV 2.4 windows ortaminda C++ ile gelistirildi. Kullanilan fonksiyonlar OpenCV 2.4.x ile uyumludur.  Gelistirme ortami olarak QtCreator kullanildi.
  
Faydali olmasi dilegi ile...

1 yorum - yorum yaz:

Unknown dedi ki...

Elinize sağlık oldukça başarılı bir çalışma olmuş. Bu alanda farklı çalışmalar için yol gösterici olacağını düşünüyorum.
İyi Çalışmalar

Yorum Gönder