Anten teorisi finalini de atlattığımıza göre işin temel pratiğe dönük eğlenceli kısımları ile biraz ilgilenelim. Eski dergileri karıştırırken Circuit Cellar Şubat 2008 sayısında Antenna Technology 101 başlıklı bir yazı ile karşılaştım. Oldukça güzel bir makale. Bahsettiğim sayıyı ayrıca Elektronik müh. ile alakalı onlarca seçme pdf e buradan ulaşabilirsiniz.
Şimdi biraz çeviri biraz yorum bazı kavramları açıklamaya çalışalım.
Empedans Uygunlaştırma: Empedans uygunlaştırma pek çok elektronik uygulamada olduğu gibi anten sistemlerinde de temel kavramlardan biridir. Basit bir şekilde açıklayacak olursak; Pil ile çalışan bir dirençli ısıtıcımız olsun :) Bu ısıtıcımızın direnci ısıtıcıdan maksimum güç alabilmek için acaba nasıl seçilmelidir. Çok küçük bir direnç üzerinden çok büyük bir akım geçer ancak üzerinde düşen gerilim az olacağından alabileceğimiz güç V*I dan oldukça küçük olacaktır. Büyük bir direnç seçildiğinde üzerinde güşen gerilim oldukça büyük olmasına rağmen akım küçülecek. En uygunu optimum noktada bir direnç seçmektir. Böyle bir uygulama için seçilmesi gereken direnç pilimizin iç direncine eşit bir ısıtıcı direnci olmalıdır. Devre teorisi dersi alan arkadaşların maximum güç transferi teoremi bunu ifade ediyor.
Yukarıda DC için açıkladığımız kurallar bazı değişikliklerle AC için de geçerlidir. AC için empedans reel ohmik direnç ve imajiner reaktans şeklinde gösterilir. Eğer devremiz kapasitif ise reaktans - değer indüktif ise + değerler alacaktır.
Kaynak empedansımızı Zs = Rs + j Xs şeklinde gösterebiliriz. Yukarıda DC ısıtıcı örneğinde olduğu gibi bu şekilde bir kaynaktan maksimum gücü transfer edebilmemiz için yükümüzün empedansınında sadece ohmik kısımdan oluşmaması, sanal ksmının da olması gerekir. Değeri ise kaynak empedansının kompleks eşleniği şeklindedir. Yani reaktans kısım ters işaretli olmalıdır. Kaynak endüktif ise yük kapasitif, kapasitif ise yük endüktif olmalıdır. Burada kaynağımızın kompleks bir değerde olduğunu bu şekilde en yüksek gücü alabilmek için bağlanabilecek yükü belirledik fakat pratikte yükümüz ve kaynak sabit bir karakteristik gösterir en uygun verimi alabilmek için bağlantı noktasında eşleştirme yaparız. Endüktif bir yük için (ör motor) hatta bir karşı reaktans yani kapasite, kapasitif bir yük için ise hatta bir endüktans bağlayarak reaktif kısmı eşleştiririz. Ohmik kısım için ise genellikle empedans uygunlaştırıcı transformatör kullanılır. Bu işlem empedans uygunlaştırma oalrak bilinir. Anten sistemlerinde empedans frekansada bağlı olarak değiştiğinden alıancak veya yayın yapılacak frekansa uygun olarak dizayn yapılması da gereklidir.
İnşallah sonraki yazımızda bunları grafik üzerinde inceler ve temel anten kavramlarına devam ederiz. Belkide yazıların sonunda wireless ağlara uzaktan bağlanabileceğimiz bir el yapımı anten yaparız :)
0 yorum - yorum yaz:
Yorum Gönder